Dugave danas

Moderan projekt u Novom Zagrebu 

Najjužniji zagrebački kvart zanimljive povijesti krije mnogo sadržaja i zajednica koje u njemu žive. Samo ime Dugave predložio je arhitekt Ivan Zemljak, a radilo se o nazivu za nisko poplavno zemljište. Vizionari koji su osmislili i izgradili naselje bili su Ivan Čižmek, Tomislav Odak, Tomislav Bilić i Zdenko Vazdar.  

Najbolja potvrda njihove iskrene i snažne vizije činjenica je da su se svi arhitekti doselili u Dugave. U vrijeme izgradnje naselje se pokazalo kao moderno okruženje koje je privuklo mnogo obitelji s područja cijelog Zagreba. Radi se o naselju koje je veoma dobro povezano s centrom grada, s mnoštvom zelenila i parkova te dječjih igrališta. Danas u naselju živi oko 10 tisuća stanovnika. Zajednice koje djeluju u Dugavama danas su mnogobrojne i obogaćuju i održavaju društveni život u naselju. 

Ljudi koji čine Dugave 

Ivan Čižmek i danas živi u naselju koje je osmislio. Projekt izgradnje Dugava završio je 1981. Godine. Zajedno s arhitektima, u naselje su se doselili i mnogi građevinari koji su sudjelovali u izgradnji. Već u osamdesetim godinama stvara se zajednica oko različitih sadržaja koje naselje nudi. Poznati hrvatski nogometaš, a sadašnji nogometni trener, Igor Bišćan, jedno je od prepoznatljivijih lica Dugava. Zanimljivo je da je Bišćan pomogao obnoviti kultni Dinamov grb u Dugavama, gdje se 2005. godine pojavila Dinamova momčad zajedno s više od 2000 navijača. Jedno od najpoznatijih i omiljenih lica s TV ekrana, Robert Knjaz, također potječe iz Dugava. Njegov prvi posao bio je upravo na “Dugavskoj kabelskoj televiziji” čiji je bio suosnivač i suvlasnik.  

 

Zajednice koje djeluju u naselju  

U Dugavama se organiziraju mnoga događanja, sportski nastupi, a mnoge udruge djeluju upravo na ovom području. Građanska inicijativa Dugave u suradnji s partnerima od prošle godine organizira Dane Dugava koji su ispunjeni aktivnostima kao što su šetnje, radionice i koncerti. Organizirane su šetnje u kojima su zainteresirani mogli saznati više o povijesti i nastanku naselja Dugave, a vodili su ih stanovnici naselja. Građanska inicijativa Dugave nizom akcija podiže socijalni i kulturni život u naselju. Djeluju u suradnji s Knjižnicom Dugave i udrugom Vestigium. Stanovnike Dugava okupljaju i utakmice njihovog kluba NK Zelengaj Zagreb koji se natječe u 2. Zagrebačkoj ligi. Klub navijača osnovan je 2007. godine, a poznati su kao Zeleni Đavoli. Osim toga, u Dugavama se organiziraju nogometni turniri za ženske, muške i veteranske ekipe. Dugave su naselje u kojima se nalaze sadržaji za sve dobne skupine, pa tako i za umirovljenike. Naime, podružnica umirovljenika Dugave također je važan dio zajednice, a rade na kreativnim programima te surađuju s Gradskom knjižnicom, dvije područne škole i dječjim vrtićem. Muzej Ulične Umjetnosti otvorio je drugo izdanje “street art muzeja” 2011. godine baš u Dugavama. Cilj projekta bilo je revitalizirati određena naselja, a volonterskim naporima napravljeno je nekoliko murala.  

Zašto odabrati Dugave? 

Dugave su mjesto sa zanimljivom povijesti, veoma aktivnom zajednicom i mnoštvom sadržaja za sve generacije. Odabirom ovog naselja kao mjesta za stanovanje osiguravate visoku kvalitetu života i suživot u zajednici koja se svakoga dana sve više razvija. Dugave mogu biti kvalitetno okruženje za vašu djecu s mnogim zanimljivim sadržajima, a vi se možete uključiti u različite udruge koje djeluju na području naselja. Budući da Dugave predstavljaju atraktivno mjesto za stanovanje, jedan od projekata za izgradnju stanova smjestio se upravo na tom području. Radi se o projektu Novogradnja Dugave.   

Neovisno o tome jeste li stanovnik Dugava i želite kupiti novi stan, a pritom ostati u naselju, ili vam se svidjela vizija naselja i njegova humana strana, provjerite novo naselje u izgradnji i odaberite odgovarajući stan

 

© 2022. MEŠIĆ COM d.o.o.