Svi važni sadržaji nadohvat ruke

Imati sve važne sadržaje nadohvat ruke poželjno je neovisno u kojem naselju stanujete. Roditeljima s malom djecom najvažniji sadržaji mogu biti vrtić i škola, mladima bez djece to mogu biti kafići i restorani, dok će osobama zrelije dobi češće biti važna blizina i dostupnost doma zdravlja, ljekarne ili trgovine.
Dugave su novozagrebački kvart prilagođen svim dobnim skupinama i profilima stanara. Povijesni razvoj i planska gradnja bili su odličan temelj za razvoj moderne i kvalitetne infrastrukture ovog naselja danas.

Dugave su kvart obitelji i kvart djece, što i nije neobično kada znamo da se tamo nalazi vrtić Tratinčica i dvije osnovne škole: Osnovna škola Frana Galovića i Prva osnovna škola Dugave. Brojne su i mogućnosti za djecu i njihove izvanškolske aktivnosti. Mjesta i prilike za igru nikad neće nedostajati zbog velikog broja zelenih površina, dječje igraonice i zabavnog parka. Djeca koja se žele baviti sportom moći će birati između mnoštva dostupnih opcija. Samo neki od njih su street workout park, teretana, judo klub, plesni centar, teniski centar, rukometni klub i naravno – nogomet u nezaobilaznom klubu NK Zelengaj kojim se stanari ovog kvarta ponose još od osnutka davne 1948. 

Uz brojne sportske sadržaje, u kvartu je i Gradska knjižnica Dugave i škola stranih jezika. 
 
Ovaj kvart poznat je i po Župi sv. Mateja i Crkvi koja je doista upečatljiv primjerak moderne arhitekture grada Zagreba. Osim toga, župa pruža mogućnost uključivanja u radionice za djecu, u rad zajednice mladih, učlanjenje u mješoviti zbor ili pak sudjelovanje u obiteljskoj zajednici.

Dok vaši najmlađi uživaju u sportskim aktivnostima, igri na otvorenom ili proširuju svoja znanja i knjižnici i školi stranih jezika, vi se opustite u nekom od kvartovskih restorana, pizzerija, kafića ili barova ili pak iskoristite priliku za shopping u Malom i Velikom Oktogonu. 

Oktogon je već dugi niz godina poznat u Zagrebu kao jedan od rijetkih kvartovskih shopping centara. U njemu i njegovoj neposrednoj blizini dostupan je čitav niz specijaliziranih trgovina i uslužnih djelatnosti, a samo neki od njih su:

 • stomatološka ordinacija
 • prodavaonica delikatesa
 • mesnica
 • pekarnica
 • slastičarna
 • drogerija
 • frizer
 • kozmetički salon
 • foto studio
 • postolar 
 • kemijska čistionica
 • servis elektroničkih uređaja
 • autopraonica
 • autoservis i autodijelivo
 • banke, bankomati
 • poštanski ured


Zanimljiv je i podatak kako su Dugave kvart s najviše vlasnika pasa u Zagrebu. Dok vaši ljubimci uživaju u prostranim livadama i parkovima, vi se opskrbite svim njima potrebnim proizvodima u kvartovskom pet shopu i veterinarskoj ambulanti.

Iako se čini da je zaista sve što vam može zatrebati dostupno u samom kvartu, njegova povezanost sa središtem grada i drugim kvartovima sigurno vam je od velike važnosti. Dugave su povezane izravnim linijama javnog autobusnog prijevoza sa središtem grada. Konkretno, to su linije 109 Dugave - Črnomerec i 220 Dugave – Glavni Kolodvor. Uz autobusni prijevoz, Dugave imaju i vlastito taxi stajalište. 

Ono što kvart čini posebnim je i Ulica Svetog Mateja koja sa svojim kružnim oblikom predstavlja prsten koji prolazi kroz cijeli kvart zbog čega je osjećaj boravka i kretanja po kvartu zaista ugodan i zanimljiv. Uz to, svi sadržaji nabrojani u ovom tekstu nalaze se ili u samom prstenu ili njegovoj neposrednoj blizini, što olakšava orijentaciju i stanovnicima naselja i posjetiteljima. Ukoliko ste nedavno prolazili kroz kvart Dugave, zasigurno ste primjetili fasade poput umjetničkih djela koje su oslikane u različite prizore poput šarenog broda i mačke i koje ovaj kvart i vizualno čine posebnim. 

Kao i kod cijelog naselja Dugave, tako i kod samog projekta Novogradnje Dugave prisutan je koncept mini naselja. Upravo taj raspored, u više malih zgrada, čini projekt posebnim i različitim od projekata koji se uobičajno sastoje samo od jedne velike stambene zgrade.
 
Naselje možete detaljno pregledati OVDJE.

© 2022. MEŠIĆ COM d.o.o.